Fritidsaktiviteter

Det finns en mängd olika fritidsaktiviteter runt sommarstugan i Figeholm.

Bad
sommaren bjuder det närliggande havet till ett dopp. En väg vilken leder över golfbanan och genom den närliggande skogen mot havet slutar efter 500 m vid en brygga och en stege direkt ner i vattnet. Här kommer du oftast vara själv och ostörd. Ca. 800 meter från stugan vid
campingplatsen ligger Figeholms badplats Bredviken. Här finns det sandstrand och ett hopptorn. I motsatt riktning mot Uthammar hittar du en annan sandstrand, efter en 1,2 km lång promenad eller cyklar du dit.

Här hittar du en fin överblick och en karta över de kommunala badplatserna.

Båtliv
Föredrar du båten för att upptäcka skärgården? Båtar kan hyras på plats till exempel på Figeholms Marin, det finns dessutom en kanotuthyrning i området.

Kanske vill du bara njuta av den underbara naturen i Misterhults skärgård, många öar bjuder på äventyr med avkoppling och ett dopp i havet. Det finns dessutom gott om möjligheter till fiske. Mer info hittar du här.

Misterhults skärgård är ett naturskyddsområde. Det finns ett mångfaldig fågel- och djurliv och med lite tur kan man se havsörn, fiskgjuse och säl.

Den som inte vill ta båten på egen hand kan ta en tur genom skärgården eller till Blå Jungfrun med MS Solkust i Oskarshamn. Från Figeholm åker pontonbåten "Holger" på skärgårdstur. Den är speciell anpassat till äldre och funktionshindrade. Men alla är välkomna att åka med.

Golf

"Figeholm Golf & CCs trevliga 9-håls bana vid Smålandskusten skänker spelaren en trivsam, lugn och oftast köfri golfrunda med utsikt över vacker skärgård. På banan bedrivs varje vecka flera olika sällskapstävlingar som alla typer av golfare är hjärtligt välkomna att deltaga i."

text: http://www.figeholmsgolf.se/

Stensjö by

"En välbevarad ålderdomlig by i Döderhults socken, nära Oskarshamn. Här känns det som om tiden stått stilla. Med sina röda stugor, små inägor, beteshagar och ändlösa gärdesgårdar ger byn en föreställning om gamla tiders jordbruk i den småländska skogsbygden. Husdjur av gamla raser förstärker bilden. Detta är både Vilhelm Mobergs och Astrid Lindgrens landskap, flera scener ur barnen i Bullerbyn är tagna i kulturlandskapet och vid sjön Stärringen."

text: http://www.vitterhetsakad.se/kulturfastigheter/stensjo_by

Ostkustleden

"Ostkustleden bjuder på allt från leende lundområden till karga och artfattiga skärgårdsmiljöer. Den 16 mil långa vandringsleden runt Oskarshamns kommun är uppdelad i 8 etapper. Varje etapp är ca 2 mil lång och vid varje etappmål finns övernattningsstugor som är öppna året runt.
Häftet "Ostkustleden" finns att köpa hos Döderhults Naturskyddsförening eller på Oskarshamns Turistbyrå"

text: http://www.oskarshamn.se/templates/Page.aspx?id=2757

Figeholm

Här finns det mer information om Figeholm.

Astrid Lindgrens Värld

"Har man inte tidigare besökt Astrid Lindgrens Värld kan det vara lite svårt att föreställa sig hur spännande det kan vara att befinna sig här. Att möta sin favoritkaraktär livs levande är en stor upplevelse för ett litet barn. Rätt som det är dyker självaste Pippi Långstrump upp på riktigt. Har hon inte Kling och Klang i hasorna stannar hon säkert till och pratar och leker en liten stund. Precis efteråt strosar Rasmus och Paradis-Oskar förbi, på luffen som de är. Under en dag, eller två, i Astrid Lindgrens Värld kan man också stöta på Emil, fröken Prysselius, Alfred och Lina och många andra."

text: http://www.alv.se/

Smalspårsjärnvägen Hultsfred - Västervik

"Banan från 1879 är Sveriges första byggnadsminnesförklarade järnväg.

Verksamheten kring järnvägen är ett pågående och levande projekt med koppling till turism, kultur- och industrihistoria samt byggnadsvård. Vid banan pågår för närvarande många olika delprojekt med olika inriktningar. Under de senaste åren har en kraftsamling skett för att långsiktigt rusta järnvägen och möjliggöra fortsatt trafik i framtiden. I dag förvaltas järnvägen av det ideella bolaget FAS, Förvaltnings AB Smålandsbanan och trafiken och banunderhållet sköts av TJF, Tjustbygdens Järnvägsförening.

 

FAS och TJF tilldelades 1999 Länsförsäkringar i Kalmar Läns byggnadsvårdspris för sina insatser vid smalspårsjärnvägen Västervik-Hultsfred. År 2001 tilldelades FAS ett av regionförbundets kulturstipendium och hösten 2002 tilldelades FAS och TJF Regionförbundets pris och stipendium för "bästa uthållighet" i samband med de årliga framstegsdagarna."

text: http://www.smalsparet.se/